Організація харчування дітей в освітніх закладах – одне із важливих питань, яке знаходиться на постійному контролі. Наразі це комплекс заходів, метою яких є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.
Реформа шкільного харчування заснована першою леді України Оленою Зеленською. Саме вона звернула увагу на зміцнення та збереження здоров'я дітей.
Збалансований раціон та правильна культура споживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорою, уважною, щасливою та здоровою. Правильно організоване повноцінне та збалансоване харчування забезпечує організм всіма необхідними харчовими речовинами а саме: білками, жирами, вуглеводами, вітамінами та мінеральними солями. На сьогодні здоров’я наших дітей залежить не тільки від уроків фізичного виховання, прогулянок, занять у різноманітних гуртках та секціях, а й від правильного та корисного харчування.
З метою забезпечення різноманітності в його організації, достатнього циклу зміни страв, що пропонуються здобувачам освіти, відповідальними особами, складається примірне чотиритижневе меню на основі технологічних карток шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Воно враховує сезонну наявність тих чи інших овочів, фруктів, різноманітних продуктових наборів. Чотиритижневе сезонне меню обов’язково затверджується директором закладу та погоджується Держпродспоживслужбою в Миколаївської області.
Для того щоб забезпечити організацію якісного та збалансованого харчування з 01.01.2022 року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України № 305 від 24.03.2021 р. «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Освітні навчальні заклади громади працюють за новими вимогами, дотримуючись основних змін, які з’явилися відповідно до Постанови щодо організації харчування дітей, а саме:
-збільшення вживання овочів та фруктів (згідно вікової норми);
-збільшення споживання м'яса птиці;
-зменшення вживання хліба (перевага надається цільнозерновому);
-зменшення вживання картоплі;
-зменшення споживання насичених жирів (масло вершкове);
-обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються.
Сучасний стрімкий ритм життя обмежує можливості спілкування у родинному колі. Зокрема, багатьом сім’ям буває важко знайти час для спільних прийомів їжі. Натомість доведено, що діти, які їдять зі своїми родинами принаймні три рази на тиждень, отримують фізичні, емоційні, соціальні переваги та мають кращу академічну успішність. Родини, які їдять разом, не лише споживають більш поживну та збалансовану їжу, але й легше досягають та підтримують здорову вагу. Це корисно для всієї родини, як для дітей та підлітків, так і для батьків. Нам усім потрібно перенавчатися.
Виберіть час на тижні, для обговорення та погодження того, що б ви хотіли поїсти разом при організації наступного спільного сніданку,обіду чи вечері. Створюйте умови щоб всі члени родини могли бачити меню. Для цього можна написати його на магнітній дошці чи папері, і прикріпити, наприклад, до холодильника. Ефективне планування харчування з корисних продуктів також означає наявність запасного варіанту, який можна приготувати за лічені хвилини, коли немає часу.
Подбаймо про здоров'я наших дітей разом. Долучаймо їх до приготування і вживання смачних та корисних страв, створюймо свої рецепти та традиції здорового харчування із продуктів, які дуже важливі для розвитку дитини.Бажаного результату можна досягнути тільки разом.
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради
Департамент освіти і науки Миколаївської облдержадміністарції
Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Міністерство освіти і науки україни
Український Центр Оцінювання Якості Освіти
Управління Державної служби якості освіти у Миколаївській області