Природа України багата на різноманітні рослини. Серед них зустрічаються дуже небезпечні для здоров’я: беладона, багно, блекота, дурман, лавровишня, паслін та інші.
Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед людей, які вживають незнайомі рослини в їжу, найчастіше від отруєння дикорослими рослинами страждають діти, не замислюючись, вони зривають яскраві ягоди, пробують їх на смак. Інколи гострі отруєння рослинами можуть виникати під час самолікування, коли люди вживають екстракти, відвари трав. Де¬які отруйні рослини спричиняють сильні опіки шкіри, слизових оболонок та алергічні реакції внаслідок контакту з ними.
Профілактика отруєнь рослинами
Потрібно набути добру звичку та навчити своїх дітей:
► оминати невідомі рослини;
► не вживати невідомих рослин у їжу;
► не дозволяти дітям самостійно збирати ягоди;
► не вживати екстрактів трав, виготовлених без узгодженні! а лі¬карем;
► не збільшувати самостійно дози екстрактів та відварів, призначених лікарем;
► вирушаючи в подорож, брати із собою аптечку першої допомоги.
Ознаки та симптоми отруєння рослинами
► Отрути рослинного походження сильно пошкоджують органи травлення.
► Симптоми отруєння проявляються через 1-2 години.
► Виникають нудота, блювота, пронос.
► Сильне зневоднення організму викликає загальну слабкість.
► У разі отруєння ягодами блекоти з’являються запаморочення та галюцинації.
Перша допомога в разі отруєння рослинами
►з'ясуйте, що відбулося і коли;
►викличте "швидку допомогу";
►допоможіть організму звільнитися від отрути, викличте блювоту, промивання повторити два-три рази;
►після промивання шлунка дайте випити ентеросорбенти - препарати, що зв'язують отруту в шлунково-кишковому тракті та виводять її з випорожненнями (смекта, ентеросгель). Вони полегшають стан. Активоване вугілля в цій ситуації малоефективне. Зменшують всмоктування отрути обгортаючи слизові речовини: відвар із лляного насіння, рослинна олія, кисіль, збиті яєчні білки (1-3 штуки). Можна дати потерпілому чорні сухарі;
►через 15-20 хвилин знову викликати блювоту і дати знову препарати;
►корисно зробити очисну клізму.
Гриби — це дарунок лісу, але водночас і небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучен¬ня важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що більшість людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь грибами є: відсутність або недостатні знання їстівних і отруйних грибів; хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів; недбалість при збирані і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажом (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).
Щоб не отруїтися дикорослими грибами необхідно:
► відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині;
► не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то ніколи не треба класти у кошик грибів, яких не знаєте, остерігатися пластинчатих грибів, не збирати старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях; під час посухи грибів краще не брати взагалі.
Гриби – не дитяча їжа, тому не треба давати грибних справ дітям. не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
Ніколи не можна застосовувати «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки – вони помилкові. срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Слід зазначити, що за останні роки в Україні зареєстровані також отруєння і їстівними грибами, які були зібрані поблизу шосейних доріг, підприємств хімічної промисловості тощо. Тому ї їстівні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі та ґрунті і зазнають біохімічних змін.
Бажаємо всім здоров’я та вживання грибів без ризику для себе та своєї родини!
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради
Департамент освіти і науки Миколаївської облдержадміністарції
Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Міністерство освіти і науки україни
Український Центр Оцінювання Якості Освіти
Управління Державної служби якості освіти у Миколаївській області