Харчування - один із важливих факторів, що забезпечують нормальний перебіг процесів росту, фізичного та психічного розвитку дитини. Погіршення якості харчування призводить до зниження рівня захисно - пристосувальних механізмів дитячого організму і можливого збільшення алергічних реакцій, сприяє зростанню хвороб органів травлення. Тому саме якості харчування в дошкільних закладах приділяється підвищена увага. Батьки повинні знати основні принципи організації харчування:
* Відповідність енергетичної цінності раціону з енерговитратами дитини.
* Збалансованість в раціоні харчування.
* Максимальна різноманітність продуктів і страв.
* Правильна технологічна і кулінарна обробка продуктів.
*Оптимальний режим харчування, створення умов, які формують у дітей навички культури прийому їжі.
* Дотримання гігієнічних вимог до харчування.
Кількість прийомів їжі в дитячих садках: в осіннє – зимовий період – 3, в літнє – оздоровчий - 4.
Сніданок - молочні каші: вівсяна, манна, рисова, пшоняна, гречана, "дружба", суп молочний з макаронними виробами. Каші чергуються зі стравами з натуральних яєць, сиру. В якості напою - чай з молоком, злакові кави, какао на молоці, кондитерські вироби.
2-ий сніданок – о 10.00 дітям подають фрукти або фруктові соки.
Обід - закуска у вигляді салатів зі свіжих овочів (огірки, помідори, перець) з рослинним маслом. Перше гаряче блюдо - борщ, овочевий суп, розсольник. Друге блюдо - м'ясне, рибне, з птиці, з печінки з гарніром. Третє блюдо - компот із свіжих фруктів, сухофруктів, кисіль з натуральних ягід. Хліб.
Вечеря в дошкільній установі - ущільнена, включає в себе страви з сиру - запіканка, пудинг з соусами власного приготування страви з риби, овочів, фрукти ліниві вареники, а також напій - молоко, чай з лимоном з випічкою власного виробництва, кондитерськими виробами. Хліб.
При розробці меню враховують вікові групи: 1-3 років і 4-7 років. Набір страв при цьому єдиний, різний обсяг порцій для молодших і старших дітей. Раціон різноманітний як за рахунок розширення асортименту продуктів, так і за рахунок різноманітності страв, що готуються з одного продукту.
Батьки, зверніть увагу!
Перед вступом дитини до дошкільного закладу батькам рекомендується наблизити режим харчування і склад раціону до умов дитячого колективу, привчити його до тих страв, які найчастіше дають в дитячому закладі, особливо якщо вдома він їх не отримував.
Інформаційна служба освіти
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради
Департамент освіти і науки Миколаївської облдержадміністарції
Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Міністерство освіти і науки україни
Український Центр Оцінювання Якості Освіти
Управління Державної служби якості освіти у Миколаївській області