У 2013 році забезпечено проведення С-вітамінізації третіх страв. Медична сестра щоденно робить запис про C-вітамінізацію з назвою страви, яка вітамінізується та часу проведення вітамінізації. Використано бюджетних коштів на її придбання у сумі понад 3,0 тис. грн.
Варто зазначити, що відповідно до Постанови КМУ від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних і оздоровчих закладах» дотримання натуральних норм харчування по місту складає в середньому 97%.
Замовлення від кожного закладу на доставку продуктів харчування здійснюється через групу з організації харчування закладів освіти управління. Частота та обсяг завозу продуктів харчування і продовольчої сировини залежать від терміну їх реалізації та кількості дітей, які відвідують заклад, при цьому молоко та хліб завозяться щоденно. Відповідно до примірного двотижневого меню надається попереднє щотижневе замовлення на продукти. Здійснюється постійний контроль за обов’язковою доставкою продуктів спеціальним транспортом та в спеціальній тарі. Обов’язковим є сертифікат якості та\або номер ветеринарного свідоцтва з відміткою про кінцевий термін використання продуктів. Ураховуючи можливі несприятливі погодні умови, збільшення кількості дітей у навчальному закладі створюється двотижневий запас продуктів харчування тривалого терміну зберігання, круп, бобових.
Важливою складовою системи забезпечення якості та безпечності харчування дітей є стан їдалень і харчоблоків. На сьогодні їдальні загальноосвітніх навчальних закладів побудованих за проектами 60-70 рр. відповідно до «Положення про їдальні, роздавальні та буфети при початкових, восьмирічних і середніх загальноосвітніх школах Української РСР», затвердженого у 1971р., має застаріле обладнання, що не відповідає сучасним вимогам до нього, зокрема вимогам енергозбереження. У зв’язку з цим виникає багато проблем щодо покращення роботи харчоблоків: заміна застарілого технологічного обладнання, необхідність ремонту обідніх шкільних залів та харчоблоків. Подібна ситуація існує у дошкільних навчальних закладах. Враховуючи це, управління освіти Южноукраїнської міської ради за сприянням та підтримкою місцевої влади розпочало проведення капітальних і поточних ремонтів їдалень та повну заміну технологічного обладнання в ДНЗ, часткове оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків ЗНЗ. За цей період оновлено повністю технологічне обладнання ДНЗ№6,3 та проведено в них ремонтні роботи, підтримано у належному стані їдальні ЗНЗ, поточні ремонти в яких здійснюються власними силами працівників , здійснюється постійне обслуговування та ремонт існуючого побутового та промислового обладнання (меблі, посуд, ваги).
На сьогодні шкільні їдальні міста обслуговує понад 26 осіб, на заробітну плату яких (з урахуванням нарахування на неї) у 2013 році було витрачено 446,6 тис. грн. На харчоблоках дошкільних навчальних закладах міста працює 40 чоловік, на заробітну плату яких (з урахуванням нарахування на неї) у 2013 році було витрачено 641,2 тис. грн.
Питання організації харчування у закладах заслуховується на загальних зборах (конференціях) колективів, засіданнях ради навчального закладу. Управління освіти в питаннях організації харчування тісно співпрацює з санітарно-епідеміологічною службою, медичними працівниками закладів, проводяться спільні наради, відпрацьований єдиний підхід до проведення медичних оглядів працівників.
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради
Департамент освіти і науки Миколаївської облдержадміністарції
Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Міністерство освіти і науки україни
Український Центр Оцінювання Якості Освіти
Управління Державної служби якості освіти у Миколаївській області