Сторінка 1 із 6
ДОВІДКА
Збалансована мережа навчальних закладів відповідає потребами населення міста, забезпечує конституційне право на здобуття освіти і отримання якісного та повноцінного харчування. В усіх навчальних закладах міста Южноукраїнська функціонують їдальні (харчоблоки), які згідно балансу належать управлінню освіти Южноукраїнської міської ради.
Харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів та дітей дитячих садків здійснюється відповідно до:
- законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства» Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про захист населення від інфекційних хвороб","Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини";
- постанов Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591,,Про затвердження норм харчування в навчальних закладах»,від 26.08.2002№1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів», від 02.02.2011 №116 "Про Порядок та норми надання послуг з харчування учнів у професійно-технічних училищах та середніх навчальних закладах, операції з надання яких звільнюються від оподаткування податком на додану вартість";
- спільних наказів Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я від 15.08.2006 року №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах» спільного наказу Міністерства освіти і науки України, від 01.06.2005 №242/10941,,Про затвердження порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»;
- порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667;
- Відповідно до ст. 24 Закону України «Про освіту» та ст. 22 Закону України «Про загальну середню освіту» контроль за організацією харчування учнів (вихованців) у навчальних закладах покладається на керівника навчального закладу та медичних працівників. Згідно з розділом 10 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01) санітарно-епідеміологічний нагляд за організацією і якістю харчування покладається на установи державної санітарно-епідеміологічної служби. Контроль за урізноманітненням щоденних меню, якістю приготування їжі, яка має необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів для нормальної життєдіяльності організму дитини також здійснюється адміністрацією закладу та відповідальними особами управління освіти Южноукраїнської міської ради.
Примірне двотижневе меню на певний період (осінньо-зимовий та/або весняно-літній) складається у відповідності до вищезазначених правил і норм та затверджується органами санепіднагляду. Питання впровадження єдиного меню було розглянуто на спільному засіданні керівників закладів, відповідальних осіб за організацію харчування, працівників харчоблоків, медичних працівників за участю працівників санітарно - епідімеологічної служби та введено у 2012 році окремо у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах міста. Обов’язковим є включення в щоденний раціон таких продуктів як м’ясо та/або риба, яйця, молочні продукти, рослинні жири, овочі і фрукти. Також, для приготування їжі використовується широкий асортимент круп, макаронних виробів. В приготуванні страв використовується тільки йодована сіль. Працівниками санепіднагляду проводяться планові та позапланові перевірки умов та термінів зберігання, приготування та реалізації продукції, інших питань, пов’язаних з організацією харчування.